(Ne) Omiljeni stil piva - Lager pivo - Brlog pivovara
logo-mali

(Ne) Omiljeni stil piva – Lager pivo

Koliko je omiljeno lager pivo? Paaaa, vrlo 🙂 Možemo reći sa sigurnošću da je stil piva koji se najviše konzumira u cijelom svijetu.

 

A opet promatrajući craft scenu i ljubitelje piva, nekako se dobije dojam da stilovi piva koji spadaju u lagere nisu zanimljivi kao ostali.
Ajmo od početka,

što lager pivo čini lagerom?

Između ostalog – lageriranje. Ili odležavanje. A radi se o tome da pivo mora odležati dok se ne razbistri.

Što to znači? Da bi dobili lager pivo koristimo nešto što se zove kvasac donjeg vrenja. On fermentira na nižim temperaturama, i zbog toga mu je metabolizam sporiji, a samim time i cijeli proces kojim pivo nastaje. U pravilu se uzima da lager pivo odležava jedan do tri mjeseca. Za to vrijeme pivo sazrije, stabiliziraju se arome i postane balansiran fin proizvod kakav poznajemo.

Sve naravno ovisi i o tehnologiji. Danas se lager piva mogu proizvesti u višestruko kraćem roku, koristeći moderne biotehnološke i tehnološke metode. Ako se držimo više tradicionalnih uvjeta proizvodnje, lager mora stajati – na lageru.

lageriranje piva u fermentoru

U Brlogu, pivo odležava u fermentoru. Najvažniji sastojak – strpljenje!

 

Stilovi lagera – a to nije sve isto pivo?

Nije!

Uobičajeno je očekivanje da lageri budu svijetli (pale lager) i laganog, jednostavnog okusa. Ali to je samo djelić spektra. Lageri mogu biti nijansirani od svijetlo žute do tamno čokoladne boje. Isto tako arome i kompleksnost mogu varirati u nebrojeno mnogo kombinacija. To ponajviše ovisi o utrošenom materijalu, ali i o vremenu odležavanja. Tako da nemojte suditi pivo samo po boji – bar dok ga ne probate!
Recimo stil lager piva koji ima zanimljivu priču je svakako Märzen bier. Radi se o lageru crvenkaste boje koji se u prošlosti pravio kao zadnje pivo sezone i to iz praktičnih razloga. Obzirom da su nakon ožujka nastupala toplija vremena, nije se moglo fermentirati pivo na hladnom. Tako da bi pivari prošlosti napravili mnogo lager i pustili ga da odležava do jeseni kad bi opet krenula proizvodnja. A da bi se prije novog kuhanja oslobodili potrebni kapaciteti od eventualnih zaostataka, najbolje je napraviti festival i potrošiti pivo. Eto kako je krenuo Oktoberfest!

Tko se odluči kročiti u svijet lager piva ima na raspolaganju cijelu paletu za isprobavanje. Pa tako imamo Helles, Pilsner, Märzen, Bock, Vienna lager, Dunkel, Schwarzbier.

Marčano pivo crveni lager

Brlog je kao prvi lager napravio varijantu Märzen piva, naziv smo familijarizirali u Marčano. A kako volimo dodati svoj twist, naš kuhar Lukasz je dodao ekstra hmelja, što ga čini nešto gorčim od prosječnog lagera.

Najčešća pitanja o lageru koja dobijemo kao crafteri

Razlika između craft i lager piva – nema je! Tj. nije usporedivo. Craft pivo može biti bilo koja vrsta, pa tako i lager.
Zašto je onda jedno od najčešćih pitanja koje možemo čuti upravo – Je li lager craft pivo? Odgovor leži u popularnosti stila. Prije craft revolucije jedini izbor piva, koji je posjetitelj prosječne gostionice imao, bilo je lager pivo napravljeno tako da zadovolji široke mase. Naravno, to ga je učinilo vodenastim, bezličnim i nimalo avanturističkim.
Jednom kad je craft revolucija došla na vrata, priča je otišla u drugom smjeru od zasićenog tržišta i krenula su se proizvoditi zahmeljena ale piva poput IPA, APA i svih mogućih izvedenica. Lager se spominjao samo u kontekstu većih, komercijalnih pivovara i toliko stavio na ignore pa je ekipa koja nije toliko bliska tematici zaključila da je ale craft a lager industrijsko pivo – što nije točno.

Danas se situacija znatno promijenila i crafteri rade hrpu zanimljivih varijanti lagera s puno okusa i aroma.
Tako da, idući put nemojte se ustručavat pitati u craft beer baru lager pivo – moglo bi vas ugodno iznenaditi.

Odgovori