Monoplay - festival sola, Zadar - Brlog pivovara
logo-mali
Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Monoplay – festival sola, Zadar

23/08/2022 u 08:00 17:00

Monoplay – festival sola je plesni festival u Hrvatskoj u domeni suvremenog plesa i njegovog izričaja unutar suvremenog kazališta, a jedini je specijaliziran za predstavljanje solo izvedbe. Međunarodni plesni festival MONOPLAY održava se u Zadru od 2009. godine uvijek krajem kolovoza.

Od samog osnutka pa do danas Festival, koji se razvio vrlo spontano iz želje da se pomogne članici Zadarskog plesnog ansambla da nastavi školovanje u inozemstvu, redovito svake godine unapređuje svoje organizacijske i umjetničke kapacitete. Na taj se način iz malenog Festivala razvio u izuzetno značajno ljetno događanje na kojem se susreću stručnjaci, umjetnici, kritičari, pedagozi te mladi naraštaji plesača s publikom te kroz zajedničke festivalske dane otvaraju međusobni dijalog i razumijevanje te tako rade na sustavnom unapređenju ne samo vlastitog rada nego utječu i na razvoj zadarske a i cjelokupne domaće plesne scene. Kvaliteta, razvoj te unapređenje umjetničkog i organizacijskog rada iz godine u godinu se očituje sve brojnijom publikom te spajanjem s edukativnom platformom STREAM Zadar.

MONOaza je projekt pokrenut kao poseban aspekt obilježavanja 10 godina Monoplay festivala te mu je dodijeljena posebna zgrada (Crkva Sv. Dominika) koja se nalazi unutar kompleksa u kojem se sam festival održava. Sam koncept nalikuje «art parku» u kojem je moguće pronaći i konzumirati dijelove nezavisne kulture za koje gradske institucije nisu ostavile mjesta u kulturnoj strategiji grada Zadra u zadnjih deset godina. MONOaza je mjesto razmjene i susreta te je za razliku od glavnog programa festivala dostupna građanstvu cijeli dan. U MONOazi će se tijekom 5 dana trajanja programa prikazati nekoliko izložbi, instalcija, izvedbi te predstavljanja knjiga i predavanja.

STREAM Zadar se održava prije početka samog Monoplaya tako da posjetitelji te profesionalni plesači, ali i amateri u potpunosti mogu zaokružiti ljetno plesno zadarsko iskustvo u sklopu čega imaju priliku prisustvovati izuzetno zanimljivim radionicama renomiranih svjetskih pedagoga iz polja suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, a pred kraj kolovoza posjetiti sjajne predstave koje redovito u Zadar dovodimo upravo za vas, našu publiku. Budući da su mladi naraštaji te posebnost zadarske plesne scene od velikog značaja od samog pokretanja Festivala MONOPLAY, redovito u sklopu Festivala predstavljamo radove mladih umjetnika, studenata Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba te također predstavljamo i zadarsku plesnu scenu čiji plesači tijekom ovog događanja imaju priliku predstaviti se i publici koja dolazi iz raznih dijelova Hrvatske i Europe.

Monoplay

Kralja Držislava 10
Zadar, Zadar 23000
Pogledaj na Google maps-u
+38598620849