Pilsner – svijetli lager
Možemo reći da je craft beer napravio puni krug. U današnjem svijetu dvostruko, trostruko hmeljenih IPA, soura i intenzivnih aroma i okusa koji su pridonijeli sveopćoj popularnosti craft piva, pokazala se potreba za laganim i svijetlim pivom. Na scenu stupa – lager. Pivo koje se do nedavno preskakalo u ozbiljnim crafterskim krugovima.
Da, super je probati kiseliše ili opako zahmeljeno pivo, ali nakon nekoliko takvih super sjedne feeling laganog i nježnog lagera. S lagerom si siguran da možeš popiti par bez da ti stvori preopterećenje na okusne pupoljke.
Također, ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da Zadrani vole lagere. I dan danas se traži Marčano koje smo radili prije koju godinu. A kako nam se zima pokazala kao stvorena za kuhati lagere, odlučili smo napraviti čak tri – slična, ali opet ne i ista.
Ovaj put odluka je pala na svjetski poznat stil lagera – pilsner. Skuhali smo tri vrste ili točnije rečeno tri različita okusa. Kako bi dobili raznolikost koristili smo različite vrste hmelja – Cardinal, Cascade i Idaho 7.
Osim toga popularan je kod pivara jer je toliko jednostavan i elegantan s čistim profilom. Poput nekih jela i deserta zahtjeva preciznost u izradi kako bi ispao baš toliko čist. Fun fact – na pilsner su utjecali i tzv. purity laws ili u prijevodu njemački zakoni o čistoći piva.
Za Brlogove pilsere možemo reći da su hibrid između Bohemian i American stila. Koristili smo tradicionalnu sladnu podlogu, ali s američkim Cascade i Idaho7 i slovenskim Cardinal hmeljem.
Uz to, da bi stvari bile zanimljivije, eksperimentiramo i s hibridnim Lalbrew novalager kvasem.

Riječima našeg pivara Mateusza,
“Ideja kojom smo se vodili kod odabira ovog kvasca jest da se dobije na brzini fermentacije i čistoći profila piva. Tradicionalno, lager kvasci su donjeg vrenja i rade na temperaturi od 10°C što cijeli proces čini dosta dugim. Lalbrew novalager radi istu stvar samo na temperaturi od 18-20°C. Na ovaj način smo dosta brzo uspjeli skuhati čak tri vrste lagera. Osim toga rezultat je i čisti profil klasičnog lager piva.”
Lageri su proizvedeni u sklopu #smallbatch linije i kuhaju se u malom količinama. Ako želiš probati piva, zaviri u naš webshop ili navrati do taproom-a u Zadru!